Nincs új a nap alatt

 2010.04.01. 10:32

Elfogytak a karácsonykor bevásárolt könyveim, úgyhogy kínomban Twilight Saga-t olvasok. Az tuti, hogy ha nem a barátnőm csoporttársa adta volna kölcsön, akkor némi keserű szájízzel forgatnám, de így ingyen még elmegy.

Leszögezem, messze nem a legrosszabb könyv, amit lektűr kategóriában olvastam, de a körülötte kialakult hihetetlen hisztériát nem igazán értem. Hogy nem én vagyok a kiszemelt célcsoport, az elég hamar nyilvánvalóvá vált, már csak a 2. könyv végén idézett internetes rajongói fórumokról mazsolázott idézetekből is: ha jól emlékszem, akkor csak lányok nyilatkoztak, de szigorúan 18 év alattiak... lányregény na, a szó klasszikus értelmében véve, de nem is ez a gondom vele. 

Hanem az, hogy egy ezerszer - más helyeken sokkal jobban - megénekelt sztori light verzióját kapom. Kicsit olyan érzésem van, mintha Stephanie Meyer fogta volna magát és az Ann Rice-féle vámpírciklusból, meg a World of Darkness univerzumból csinált egy 12+ verziót. A számtalanszor, kismillió formában végigrágott vámpír-vérfarkas téma (Lásd Underworld-filmek, az emlegetett World of Darkness univerzum, a Goldenlane-féle Éjfél és Farkastestvér című kötetek, stb.) valószínűleg még sose volt ennyire hétköznapi formába öntve, tiniszerelemmel, középiskolával, szinte 100%-os vér- és erőszakmentességgel - és valószínűleg ettől lett fogyasztható a 13-18 éves lányoknak.

Viszont én csalódott vagyok, mert ezzel azért nem sikerült feltalálni a spanyolviaszt, újat szinte semmit nem kaptam, mert egy lágyított, kommersszé tett vérszívós sztori (vagy vámpírtémával megbolondított szerelmes tiniregény, ahogy tetszik) szerintem édeskevés. A másik dolog, hogy az első két kötet sztorija nekem kísértetiesen hasonló, ha rosszindulató akarok lenni, akkor akár azt is mondhatnám, hogy ugyan az, csak éppen a hímnemű főhős neve megváltozott. Ja és ezúttal más szörnyé változik, aki persze nem szörny valójában, hanem egy joviális meselény.

Gyanítom, hogy az utolsó kötet arról szól majd, hogy a főhős leányzó majd kétségbeesetten tépelődik, hogy melyik kan kell neki és végül, teljesen kiszámítható módon - de nagyjából az olvasótábor vágyinak megfelelően - a vámpírfazon nyakába borul, illetve, maga is vérszívóvá avanzsál. Meglehetősen bosszantó, hogy ennyire kiszámíthatónak tűnik a történet, de gondolom ez az amit a legtöbb ember gyomra bevesz, ez eladható.

Azt már megfogadtam, hogy elolvasom a többi részt is, mert nem tartom egy rakás hulladéknak a sorozatot, csak egyszerűnek, mint a bot. Továbbá azt is megfogadtam, hogy nem Robin Hobb vagy G.R.R. Martin után látok neki a következő köteteknek, hanem valami Harry Potter-féle limonádét követően, hogy ne legyen annyira szembetűnő, hogy mennyire súlytalan az egész történet és az összes karakter (vagy inkább pont, hogy karakter nélküli szereplőhalom).

Ja, és nem nézem meg a könyvből készült filmeket. Az első darabnál a barátnőm rávett (ő speciel utál olvasni) a dologra és úgy éreztem, hogy ha a könyv egy gyenge közepes volt, akkor a film maximum egyes fölé: nem tudom, hogy ki követte el (nem is igazán érdekel), de engem kivert a víz, amikor megláttam az elvileg félisteni szépségű vámpírt (nem vagyok nő, de szerintem ez a tag kimondottan randa) és az elvileg - ha nem is szép, de - különleges hősnőt (az átlagosnál is átlagosabb kinézetű, szintén nem szép egyed). Ehhez társult egy borzalmas történetvezetés, ahol a hangsúly érzésem szerint a maximális szenvelgésen volt és egy olyan beteg, zöldes színvilág (a fényelő vajon mit látott?), ami ennek a nem kiemelkedő regénynek is szégyenére vált...

Lehet nem-egyetérteni :)

Még egy apróság: tegnap a metrón állva olvastam és egy előttem ülő 12-14 éves forma srác a borított megpillantva olyan undorodó tekintettel mért végig engem könyvestül-mindenestül, hogy komolyan elgondolkotam, hogy ennyire cinkes-e férfi létemre ilyen kötetekkel mutatkoznom? :-/ No mindegy.

Címkék: kritika könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/api/trackback/id/tr21886030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2010.04.01. 20:31:18

Cinkes. :) Ha zavar, még mindig becsomagolhatod a borítóját, hogy elkerüld a lefitymáló tekinteteket.
Vagy amit még inkább ajánlok: menj be holnap a Libribe és vegyél inkább egy Murakami könyvet.

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.04.01. 21:07:31

Éreztem én hogy hibázok, ha emberek közé megyek ezzel a könyvvel :) Amúgy már becsomagoltam reggel :D Sajnos ez komoly, bár mint őrült könyv-mániás szinte minden puhafedeles kötetre szoktam tenni valamit védelem gyanánt, mert hülyét kapok, amikor a táskámba betéve összegyűrődik a borító sarka :S Ráadásul ez még csak nem is az enyém, hanem kölcsön-példány, ráadásul a kiskamaszok is aláznak, ugye :D
Megfogadom tanácsod és holnap beugrom az Árkádba, megnézem, hogy mit tartanak a japán úrtól - a wikipédián találtak bizakodásra adtak okot :)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2010.04.01. 21:58:17

Mibe csomagoltad? Teszkós szórólapba? :D

Veszem a bátorságot és ajánlom a keményre főtt csodaországot valamint Kafkát a tengerparton.
Nem tudom mennyire szoktál fülszövegek alapján dönteni, de ebben az esetben szerintem nem érdemes túl nagy jelentőséget tanúsítani nekik...

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.04.01. 22:26:25

@katácska!: Nem alacsonyítottam Tesco-ig :D A Minikreatív c. kiadvány 2007. októberi számának középső duplaoldalát kapta, úgyhogy most elől egy LOWE cikk, hátul egy Experience Architect-nek nevezett néni figyel :)

Megvizslatom holnap a két művet és garantáltan nem olvasom el a fülszöveget, mert a legtöbb esetben köszönőviszonyban sincs a tartalommal, vagy pont ellenkezőleg, poéngyilkos... :-/

dontpanic 2010.04.03. 14:05:38

Kóros könyvhiányra tudom ajánlani a könyvtárakat, viszonylag megfizethető tagsági díjakkal vagy az antikváriumokat. Pár száz forintért kincseket lehet találni:) és akkor nem kell ilyesmire fanyalodni;)
Vámpír kategóriában egyébként az általad is említett Anne Rice a király(nő), őt nálam még senki sem tudta túlszárnyalni.

Egyébként jó a blog, bár néha kissé talán túl szőrözős;) de ez nem baj, legalább alapos vagy.

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.04.03. 19:36:54

@dontpanic: köszönöm az észrevételeket, és IGEN, már mondták, (itt is), hogy talán a kelleténél jobban foglalkoztatnak a részletek :)

Vérszívó-fronton nálam az isten Daniel P. Campbell: Vámpírok antológiája. Amúgy a szerző magyar, csak a külföldi név alatt futó szerzők könyvei sajnos jobban fogynak...

dontpanic 2010.04.10. 19:16:15

@KFV:
Azt még nem olvastam, de hallottam róla (ha jóra gondolok).
Majd körülnézek itt-ott, hátha belefutok valahol.

Amúgy nekem tetszik a részletesség (csak engem kevésbé érdeklő témáknál kicsit visszaveti az olvasási kedvet:D), manapság úgyis minden a rövidségre, tömörségre (ezáltal néha felszínességre) buzdít (twitter, facebook/iwiw üzenőfalak), jó ellenpéldát is látni.

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.04.11. 15:07:23

Asszem pont láttam fenn egy példányt a Vaterán, érdemes beszerezni, mert szerintem a magyar fantasy irodalom kiemelkedő darabja.
süti beállítások módosítása