"Ajánlom magamat"

 2010.07.15. 16:06

[...] Magazinunkat  minden magyarországi golfpályán és driving rangen megtalálható, ingyenesen teritjük, s pluszban még 130 helyen az országban wellness hotelekben, luxus éttermekben, autó szalonokban stb. A gazdagok olvassák, negyedévente 12 ezer olvasónk van lapszámonként. Ehhez jön még pluszban a netes... [...]

XY
igazgató-főszerkesztő

Ez egy hivatalos ajánlattételből származik, ma kaptam. Mindig öröm ilyet olvasni, be tudja aranyozni a napomat. Ha valakinek nem nyilvánvaló, hogy mi a gondom az Igazgató-főszereksztő Úr tollából származó levéllel, akkor olvassa el a lenti részletezést.

1. Magazinunkat - megtalálható. Az alany-állítmány-tárgy és egyebek egyeztetése ebben a pozícióban tényleg luxus-tudás. Én sem terhelném ezzel az agyam, helyette tényleg fontosabb tudni, hogy mondjuk éppen hol tart a dollár-arany árfolyam.

2. driving rangen. Tegyük fel, hogy az olvasó tudja, hogy mi az a driving range (nem tudja). Tegyük fel, hogy nem tudja, ezért leírom magyarul: elütő. Ekkor sem fogja tudni persze, de legalább adtam neki valami közelebbi támpontot, ha a Google-ban rákeres. Sőt, még az az előnye is meglenne a dolognak, hogy nem cseszem el a ragozást, mert ez így tuti nem jó, ugyanis az idegen szavak és a magyar ragok találkozására vonatkozó nyelvtani szabály szerint ez "driving range-dzsen" lenne. 

3. teritjük. Ott kezdődik a dolog, hogy hosszú "í" - mivel a levél szerzője következetesen röviddel írja, úgy hiszem, ő azt gondolja, hogy így helyes (vagy szegény szerencsétlennek nem futotta magyar ékezetes billentyűzetre és nem találta a megfelelő karaktert). Aztán gondolkodjun el egy kicsit azon, hogy mit szokás teríteni, milyen szövegkörnyezetben fordul elő ez a kifejezés - hogy nem prémium magazinoknál, arra a nyakamat teszem. Esetleg a Budapesti Piacot terítik, de inkább a különböző drogokat szokás...

4. A gazdagok olvassák. OK, egyértelmű, hogy pontosan ezt takarja az "AB státuszú", meg a "magas jövedelmű" kifejezés is, amit egy ilyen anyagban az épeszűbbek írni szoktak, de talán nem véletlen, hogy eufemizmussal élnek - legalábbis így nekem akárhányszor olvasom, nagyfejű, zsírosképű, kopasz sertések ugranak be, akik a kilós arany-pecsétgyűrűs, pörköltszaftos kezükkel lapozgatják az újságot (és csak a képeket nézegetik).

5. pluszban. Ez a beszélt nyelvben tökéletesen elfér, egy kötetlenebb, régre visszanyúló kapcsolatnál úgyszintén. De egy bemutatkozó levélben, ahol arról akarok meggyőzni valakit, hogy gyere, fizess x-százezer forintot mert ez aztán exkluzív és prémium, ilyet írni?! Na, neeee...

Ezer helyről hallottam már, hogy nem feltétlenül az a jó vezető, aki mindenhez ért, hanem aki ügyes emberekkel veszi körül magát, akik zseniálisan elvégzik a rájuk kiszabott feladatot. Igazgató-főszerkesző Úr! Ha maga - magas pozíciója ellenére is - csak egy felvakarodott, írástudatlan proli, akkor legyen már szíves az ilyen anyagok megírását az újságnál dolgozó valamelyik, az írában tényleg jártas emberére rábízni!

Kiváltképp, hogy akkor nem végezné az első pár sor után a szemetesládában.

Címkék: média ajánló kritika munka reklám gazdagok

A bejegyzés trackback címe:

https://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/api/trackback/id/tr782153616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása