A.F.C = K.F.V.+

 2010.11.08. 08:37

Aki látta a szombati X-faktort, annak azt hiszem, hogy nem sokat kell magyarázni a címet. Aki nem látta, annak szerencséje van, mert most csinálok egy rövid ingyenreklámot a csatornának, a műsornak és az emlegetett, vitathatatlanul kóros feltűnési viszketegségben szenvedő csapatnak (még véletlenül sem "együttes"-nek, mert ha ezt írnám, akkor még a végén valaki azt hihetné, hogy egy zenei formációról van szó, nem néhány tehetségtelen, szánalmas pondróról). 

Tehát a Sohase mondd az Anti Fitness Club előadásában, azoknak, akik nem látták:

Nem mondom, hogy az eredeti számért, vagy úgy általában Hernádi Judit bármilyen munkájáért rajonganék, de azt a nyilvánvaló különbséget el kell ismernem, hogy az eredeti dal hallgatható - ez utóbbi meg nemhogy szar, hanem hígfos

Innen nézve nehezen érthető az is, hogy miért adták oda a szám jogait egy taligára való ripacsnak, illetve, hogy Hernádi mire gondolt, amikor megjelent egy színpadon ezzel a csörhével.

A totálisan szubjektív dolgoktól elszakadva - miszerint nekem tetszik-e a szám, vagy az AFC bármilyen megmozdulása - nézzük meg, hogy miért is mondom azt, hogy a banda kiérdemelte a K.F.V.+ minősítést.

Az, hogy az AFC nem volt képes önállóan létrehozni egy arculatot, hanem ehelyett egy külföldön befutott, kliséktől hemzsegő stílust magára vett, nem egyedülálló itthon, de ettől még korántsem javallott. Ez a "copy-paste hozzáállás" már önmagában megéri a pecsétet.

Az, hogy megjelennek a TV-ben, egy élő műsorban, ahol amúgy náluk fényévekkel tehetségesebb énekesek állnak sorban, és eltolnak egy nem fél-, hanem full-playback műsort, szerintem ultragáz. Aki azt mondja, hogy nem playback, az legyen szíves megnézni a videót újra, vagy ami még jobb, kérdezzen meg egy gitározni tudó embert , hogy mégis milyen akkordokat fog le a hátul rángatózó két bohóc (nagyjából semmilyet, valami pszeudo-barrézás folyik csak) és ehhez képest milyen akkord van a kottában és mi szól (egész más). 

A végső érv a műsoruk lezárása: az ócska ordibálás után ezek a magukat zenésznek tituláló puhatestűek nekiállnak szétverni a színpadot és hangszereket (egymásra sajnos nem kerítenek sort). Igen, volt ilyenre példa nem egy a rocktörténetben (ismereteim szerint a Tho Who kezdte, aztán átvették többen is), de akkor ez még újnak és "eredetinek" számított (de akkor sem nevezném kulturáltnak!) - ma szerintem ez szimplán modoros, primitív és hatásvadász. A tagokat elrángató, berohanó biztonsági őrökről nem is beszélve. 

Nem tudom, hogy van-e még egy olyan milliméterre kimért (mondhatnám: kimódolt) műsor, mint az X-faktor: kétségtelenül a szerkesztők iszonyúan dolgoznak azon, hogy minél erősebb legyen egy-egy hatás (ki emlékszik az egymás után bevágott, hallgathatatlan Hallelujah-szörnyedvényekre, majd Takács Nicolas "életmentő" fellépésére?), hogy egy-egy bevágott mentor-pofavágás minél jobban üljön. Minden esetre én most úgy láttam, hogy a zsűritagok arcán is olyan mélységes döbbenet ült ki, hogy az nem lehetett szerkesztői utasítás: simán lefagytak. Nagy Feró mentő bekiabálása és a többi mentor hirtelen "kiolvadása" már annál inkább irányítottnak tűnt, mindazonáltal a mesterkéltség is sütött belőle.

Voltak kétségeim az X-faktor indulásakor, de meg kell hogy mondjam, nagyon pozitívan csalódtam benne. Aki nem vak, az láthatja, hogy hajszál pontosan kidolgozott forgatókönyv szerint halad a műsor, van bőven műkönny és műfájdalom, de ettől mégsem lett a show plasztik: a versenyzők és a mentorok szerethetőek, az előbbiek kivétel nélkül tehetségesek és - a Megasztárral ellentétben - a műsor nem lapos, nem nyújtják rétestészta módjára. Véleményem szerint az AFC pocsék előadása és röhejes-szánalmas kivonulása teljes mértékben méltatlan volt egy ilyen a műsorhoz és ami még fájóbb, azt ott fellépőkhöz. 

Reméljük a szerkesztők is érzik mindezt.

Jut eszembe, Tóth Gabi szintén elmehet a búsba, mind zenészi, mind emberi mivoltában: a múltheti produkciója gyomorforgató önimádattól csöpögött és sikerült minden értelemben a médiaprostituálttá avanzsálnia. Ja, hogy még köze is van az AFC-hez? No igen, hasonló a hasonlónak örül...

Címkék: média rtlklub tv kritika cirkusz kopipészt x faktor kfvpozitív

A bejegyzés trackback címe:

https://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/api/trackback/id/tr462432816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicus62 2010.11.08. 18:16:49

Egyetértek az egész cikkel!!!!

indust · http://indust.hu 2010.11.09. 08:46:50

Fírges mind a kettő, tény...

Vaandor 2010.11.09. 19:45:26

De hogy Hernádi ehhez a SZARhoz az arcát adta, az megdöbbent. Nem kicsit, nagyon!
süti beállítások módosítása